Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Όχι στην ενοποίηση των σχολικών επιτροπών στον Δήμο Αθήνας


Ως ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ της ΣΤ' ΕΛΜΕ δηλώνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ενέργεια της Αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Αθηναίων να στείλει επιστολή προς τους Διευθυντές των σχολείων για τη σαρωτική αλλαγή που ετοιμάζει η πλειοψηφούσα παράταξη "Δικαίωμα στην πόλη" του Καμίνη για την ενοποίηση των 7 Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας και των 14 σχολικών επιτροπών του Δήμου Αθήνας.

Η προσπάθεια δημιουργίας μιας μόνο Σχολικής επιτροπής για 283 σχολικές μονάδες της Π.Ε. και 105 της Δ.Ε., στο όνομα της αποκέντρωσης, της αποτελεσματικής λειτουργίας και της διαφάνειας είναι τουλάχιστον προκλητική για την εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης μας. Όχι μόνο δεν προωθείται η «αποκέντρωση – ο καλύτερος προγραμματισμός και η οικονομική διαφάνεια» στο χώρο των Σχολικών Επιτροπών αλλά γίνεται υπερσυγκέντρωση εξουσιών σε 2 μόνο υδροκέφαλες και δυσκίνητες 15μελείς σχολικές επιτροπές για 400 σχολεία.

Να θυμηθούμε ότι η δημιουργία των Καλλικρατικών Σχολικών Επιτροπών είχε ως αποτέλεσμα οι αποφάσεις τους να παίρνονται από άτομα άσχετα με την σχολική κοινότητα (να θυμίσουμε ότι η νομοθεσία των Καλλικρατικών Σχολικών Επιτροπών δεν επιτρέπει να είναι μέλη τους τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών παρά μόνο κάποιοι Δ/ντές που εκπροσωπούν μάλιστα και τον Δ/ντή Εκπ/σης).

Και ερωτάμε: Ποια είναι εκείνα τα άτομα της «επιτροπής των σοφών» που γνωρίζουν «το γνωστικό πεδίο της εκπαίδευσης» και θα αποφασίζουν για τις καθημερινές ανάγκες επί συνόλου 54.565 μαθητών που φοιτούν στα σχολειά του Δήμου της Αθήνας;

Επίσης, οι Δημοτικές Επιτροπές είναι υπεύθυνες για την παραχώρηση των σχολικών χώρων σε διάφορους φορείς και είναι οι μοναδικές επιτροπές που συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων. Και επειδή έχουν γνώση οι φύλακες, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τους φορείς, στους οποίους σχεδιάζει η πλειοψηφούσα παράταξη να ανοίξει την πόρτα των σχολείων.

Η παραπάνω πρόταση κινείται στη λογική της αυτόνομης σχολικής μονάδας που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείου Παιδείας που προσπαθεί να ξεφορτώσει από το κράτος ότι είναι κόστος και να το μεταφέρει στην ίδια τη σχολική μονάδα και τους χορηγούς που θα φιγουράρουν στους τοίχους των σχολείων.

Απαιτούμε:
  • Την ανάκληση άμεσα αυτών των ενεργειών.
  • Τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης της κρατικής επιχορήγησης στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη όλων των λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
  • Την άμεση έναρξη των έργων συντήρησης που απαιτούνται στο κάθε σχολείο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Καμιά κάλυψη των έργων συντήρησης από τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.
  • Ούτε ένα Ευρώ από την τσέπη γονιών και εκπαιδευτικών για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων.
  • Όχι στη συγχώνευση – κατάργηση της Διαμερισματικής Σχολικής Επιτροπής.

Καταγγελία της προτεινόμενης συγχώνευσης των Σχολικών επιτροπών από την ΣΤ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: