Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση - Ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων για τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, για τις ελλείψεις σε φαγητό στους Παιδικούς Σταθμούς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 
Ετος ιδρύσεως 2012 – ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 175239/8259/2012
ΤΗΛ.: 6972305976, 6978755281 EMAIL: sulvrefath@gmail.com

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Την Παρασκευή 13/2/2015 πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (ΔΒΑ) από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βρεφών και Νηπίων που καλύπτει τους 77 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στους παιδικούς σταθμούς, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της δημοτικής αρχής. Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου και εκπρόσωποι γονέων συναντηθήκαμε με τη διοίκηση του ΔΒΑ και την Πρόεδρό του για να εκθέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και τα παιδιά μας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και να διεκδικήσουμε λύσεις.

Το βασικότερο πρόβλημα αφορά την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού που παρέχεται στα παιδιά μας στους Παιδικούς Σταθμούς του ΔΒΑ. Παρότι προβλήματα σίτισης είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν, σε μικρότερο βαθμό (αλλαγή διαιτολογίου), πλέον, η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς από τη διατροφή των παιδιών απουσιάζουν εδώ και καιρό βασικά είδη διατροφής.

Επίσης επισημάναμε τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας για την τήρηση των κανόνων υγιεινής, καθώς και σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Τονίσαμε την έλλειψη ελέγχων ασφάλειας στους προαύλιους χώρους πολλών παιδικών σταθμών, που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό νηπίου.

Η παρέμβαση του Συλλόγου στο Δημοτικό Συμβούλιο (5/2/2015), στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΒΑ (9/2/2015) και η κινητοποίησή μας έφεραν τελικά μία πρώτη νίκη, καθώς κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενημέρωση ότι εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του ΔΒΑ που προβλέπει τη διάθεση ενός ποσού περί τις 225 χιλιάδες ευρώ για την άμεση αγορά ειδών διατροφής.

Σε κάθε περίπτωση όμως η λύση αυτή είναι προσωρινή, γι' αυτό θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για μόνιμη και οριστική λύση.

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογός μας κατέθεσε υπόμνημα στη διοίκηση του ΔΒΑ με το οποίο διεκδικεί το ΔΒΑ, η δημοτική αρχή και η κυβέρνηση να προχωρήσουνε σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να γίνει όσο πιο απλή και σύντομη η διαδικασία για την προμήθεια όλων των ειδών που χρειάζονται (τρόφιμα, είδη καθαριότητας, φάρμακα και άλλα απαραίτητα) για τη λειτουργία των παιδικών και βρεφικών σταθμών.

Επίσης απαιτούμε:
1. Σύγχρονους, ασφαλείς, δημόσιους και δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
2. Σίτιση επαρκή σε ποσότητα και ποιότητα.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.
4. Άμεση κρατική χρηματοδότηση για την διεύρυνση του δικτύου των βρεφικών και παιδικών σταθμών με αξιοποίηση και διαμόρφωση κατάλληλων κτιρίων ιδιοκτησίας του Δήμου ή άλλων κρατικών οργανισμών που είναι αναξιοποίητα ώστε να καλυφθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες.
5. Καμιά απόλυση προσωπικού.
6. Προσλήψεις μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
7. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του. Η απάντηση μας πρέπει να είναι συλλογική και οργανωμένη. Οι γονείς να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας και των παιδιών μας στα χέρια μας. Αυτό είναι το καλύτερο μάθημα ζωής για τα παιδιά μας.

Η προηγούμενη ανακοίνωση του Συλλόγου εδώ.
Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών 2ου Διαμερίσματος για το ίδιο ζήτημα.