Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Στήριξη των αιτημάτων των καθαριστών /ριών των σχολείων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας

Η Λαϊκή Επιτροπή του 2ου Διαμερίσματος στηρίζει τα αιτήματα των καθαριστών και καθαριστριών των σχολείων της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας και ζητάει την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους. 

Με την εφαρμογή του Καλλικράτη και του άρθρου 18 του Ν. 3870/2010, με τον οποίο καταργήθηκε η οργανική θέση των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων από την καθαριότητα μέχρι τους τομείς Παιδείας - Υγείας -Πρόνοιας. Εξέλιξη των παραπάνω και απώτερος στόχος είναι η εμπορευματοποίηση και τελικά η ανάθεση της καθαριότητας των σχολείων σε εταιρείες καθαρισμού και συνεργεία. Όπως επίσης είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος της καθαριότητας των σχολείων θα μεταφερθεί στους εργαζόμενους γονείς, αφού σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται η επαρκής χρηματοδότηση και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να φορολογήσουν ακόμα περισσότερο τους δημότες.

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε και πάλι με προβλήματα για τους συμβασιούχους καθαριστές και καθαρίστριες. Εργαζόμενοι στα δημόσια σχολεία ακόμα και με συμβάσεις έργου έως και 13 χρόνων και με μισθούς πείνας, θα βρεθούν τέλη Ιουνίου στην ανεργία, μιας και ο Δήμος Αθηναίων προσανατολίζεται, για την καινούργια σχολική χρονιά, στην παράδοση της καθαριότητας των σχολείων σε ιδιωτικά συνεργεία.

Ζητάμε:
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία.
  • Όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μαζικές προσλήψεις καθαριστών και καθαριστριών για καθαρά σχολεία.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης. 
  • Καμμία σύμπραξη του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
  • Άμεση τροποποίηση των συμβάσεων από συμβάσεις έργου σε αορίστου χρόνου.

Ενημέρωση (20/02/2015):

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Φεβρουαρίου 2015 για τη λήξη των συμβάσεων των καθαριστριών στα δημοτικά σχολεία.
«Λήγει το Μάιο η διετής παράταση της σύμβασης με τις καθαρίστριες στα δημοτικά σχολεία. Λήγει δηλαδή η διαδικασία πρόσληψης του ίδιου προσωπικού για κάλυψη σταθερών αναγκών που έχουμε. Στο 2ο Δημοτικό Διαμέρισμα ακούστηκε για ιδιωτικά συνεργεία, μας ενημέρωσαν οι ίδιες οι καθαρίστριες που δουλεύουν εκεί. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει πρωτοβουλία του Δήμου για να ανανεωθεί αυτή η διαδικασία και να διεκδικήσουμε οι καθαρίστριες στα δημοτικά σχολεία, που δεν είναι αναλώσιμο ανθρώπινο δυναμικό, είναι το προσωπικό που μοχθεί για να είναι καθαρά τα σχολεία, να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά».