Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών 2ου Διαμερίσματος για τα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς

Για μια ακόμη χρονιά τα προβλήματα των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών συνεχίζουν να οξύνονται, φτάνοντας πλέον σε οριακό σημείο για την λειτουργία τους.

Σημαντικές ελλείψεις σε είδη διατροφής, όπως κρέας ψάρι, κοτόπουλο, τυρί, φρούτα κ.λ.π., έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη τροποποίηση του διαιτολογίου και τον υποσιτισμό των παιδιών.

Με δωρεές και χορηγίες προσπάθησε ο Δήμος να λύσει το οξύ πρόβλημα της σίτισης των παιδιών, το οποίο πλέον απειλεί την διατροφική τους επάρκεια, αντί να ζητήσει και να εξασφαλίσει την γενναία χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και την αξιοποίηση των κονδυλίων των ΕΣΠΑ. Χορηγίες και δωρεές που σε πολλές περιπτώσεις είναι λίγο πριν την λήξη τoυς και ακατάλληλα για διάθεση.

Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στο Δήμο Αθήνας, να μπορούν να σιτίσουν τα χιλιάδες παιδιά μέχρι τις 10 Φλεβάρη 2015.

Τα 1.500 γεύματα σε Δημοτικά-Γυμνάσια, έχουν σταματήσει τελείως και τα παιδιά αυτά μένουν νηστικά εδώ και μέρες.

Οι μεγάλες ελλείψεις  σε υλικά καθαριότητας που είναι αναγκαία για την υγιεινή και την ασφάλεια των παιδιών και του προσωπικού, δημιουργούν συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία βρεφών και παιδιών.

Επίσης τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και παιδαγωγούς, είναι μία συνειδητή επιλογή της Δημοτικής Αρχής, για το πέρασμα των κοινωνικών υπηρεσιών στους ιδιώτες και ΜΚΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται στην υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών για το παιδί.

Αντί  να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις και να δρομολογηθεί η μονιμοποίηση των εργαζομένων, ειδικά σε ένα τομέα που έχει να κάνει με βρέφη και νήπια, ο Δήμος της Αθήνας, προχωράει σε 2μηνες συμβάσεις και στα 5μηνα του ΟΑΕΔ.

ΖΗΤΑΜΕ:

  • Να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες προμήθειες τροφίμων, ποιοτικά ελεγμένων και να σιτίζονται τα παιδιά βάσει των προγραμμάτων διαιτολογίου, τα οποία να καταρτίζονται βάσει των ιδιαίτερων αναγκών των παιδιών και βρεφών αυτής της ηλικίας.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ελλείψεις σε υλικά καθαριότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η υγιεινή των παιδιών και εργαζομένων.
  • Να ξαναρχίσουν άμεσα τα 1.500 γεύματα για παιδιά Δημοτικών-Γυμνασίων τα οποία σταμάτησαν με αποτέλεσμα να μένουν νηστικά.
  • Να σταματήσει το αίσχος τα τρόφιμα του ΚΥΑΔΑ για την σίτιση των αστέγων, να πηγαίνουν για την κάλυψη των αναγκών των παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και στη σίτιση των αστέγων.
  • Να παραταθούν και ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των εργαζομένων που έληξαν, καμμία απόλυση συμβασιούχου στους παιδικούς σταθμούς και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους.
  • Να διασφαλιστεί ότι οι κτιριακές υποδομές είναι ασφαλείς και κατάλληλες για τα παιδιά. Να γίνει αξιοποίηση της δημόσια και δημοτικής περιουσίας και να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέων σύγχρονων σταθμών, πλήρως εξοπλισμένων.
  • Παιδίατροι σε συνεργασία με τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθήνας, να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα την υγεία και σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
  • Κανένας χορηγός, ΜΚΟ ή ιδιώτης στους παιδικούς σταθμούς. Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 2ης ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ
(μέλος της ΟΓΕ)
Τηλ. επικ: 698 15 11 394 – 697 37 37 091