Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Λαϊκές Επιτροπές στο Δήμο της Αθήνας: Στηρίζουμε την απεργία στις 5 Απρίλη ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Οι Λαϊκές Επιτροπές στο Δήμο της Αθήνας στηρίζουμε την απεργία στον κλάδο του Εμπορίου που γίνεται για την προάσπιση της Κυριακής αργίας, την Κυριακή 5 Απρίλη, ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου και τους μικροαυτοαπασχολούμενους αλλά κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, κάθε λαϊκή οικογένεια.

Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την Κυριακή αργία, κινείται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, των επιταγών της ΕΕ και του κεφαλαίου, για το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο. Σκοπό έχει να επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, δηλαδή τις 7 Κυριακές το χρόνο και για τις τουριστικές περιοχές το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο. Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτό το ζήτημα ότι με ευθύνη των δήμων μπορεί να διευρυνθούν οι περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, καλώντας και τους διάφορους εμπορικούς συλλόγους να συναποφασίσουν μαζί με τους δήμους. Δεν προβάλλουν καμία αντίσταση στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, παζαρεύουν με τους μεγαλεμπόρους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα αυτών και όχι φυσικά των εργαζομένων. 

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε «τόνωση της αγοράς», όπως ισχυρίζονται, ούτε «εξυπηρετεί τους καταναλωτές» που είμαστε εμείς οι μισοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματός μας και δεν πρόκειται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, αφού οι ίδιοι δημιουργούν στρατιές ανέργων στον κλάδο του Εμπορίου, όπως και στους υπόλοιπους εργαζόμενους με μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιους κλπ., για να εξασφαλίσουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. 

Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που συνδυάζεται με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας του Εμπορίου βάζει στο στόχαστρο τον ελεύθερο χρόνο μας, το αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός μας για προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και μας εξαντλεί σωματικά και ψυχικά. Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων στο Εμπόριο, αλλά όλων των εργαζόμενων, γιατί ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για την 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία σε όλους τους κλάδους και για όλους τους εργαζόμενους. Επιδιώκουν την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων μέσα από τη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων, το ξεκλήρισμα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων των μικρών που εξακολουθούν να αντέχουν. 

Οι εμποροϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι με τα μικρομάγαζα, αλλά και κάθε λαϊκή οικογένεια πρέπει να στείλουν απάντηση στην κυβέρνηση, την ΕΕ και στις πολυεθνικές που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους για να αυξάνουν τα κέρδη τους. Την Κυριακή αργία την κατακτήσαμε με αγώνες, τη θέλουμε για εμάς και τις οικογένειές μας και δεν θα τη χαρίσουμε στα αφεντικά. 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ 2015 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12.30 μ.μ. στην ΠΛ. ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ